2016-06-16

Grupa PKP CARGO ma własnego spedytora w Niemczech

Od początku czerwca Grupa PKP CARGO ma swojego spedytora w Niemczech – spółkę PKP CARGO Connect GmbH z siedzibą w Hamburgu. Głównym jej zadaniem jest spedycja ukierunkowana na transport intermodalny, morski i drogowy. W ramach nowej spółki działa też agencja celna. Niemiecka dywizja PKP CARGO Connect już funkcjonuje, ma klientów i aktywnie poszukuje nowych zleceń.

Uruchomienie własnej spółki spedycyjnej w kraju posiadającym największą gospodarkę w Unii Europejskiej jest dla Grupy PKP CARGO wydarzeniem bez precedensu – mówi Grzegorz Fingas, Członek Zarządu PKP CARGO ds. Handlowych. – W ten sposób chcemy rozwijać działalność Grupy na kolejnych rynkach i pozyskiwać klientów. Nowa spółka w naturalny sposób wykorzysta potencjał przewozowy PKP CARGO – dodaje Grzegorz Fingas.

Niemiecki spedytor w Grupie PKP CARGO na samym początku skupi się na pozyskiwaniu klientów z Europy. Jego kluczowymi rynkami będą Polska, Niemcy, Czechy i Słowacja, jednak doświadczenie spedycyjne i kompetencje Grupy predysponują działalność nowej spółki do obszaru całego Starego Kontynentu.

Hamburg to ważne miasto na logistycznej mapie Europy, dysponujące największym morskim portem w Niemczech i jednocześnie drugim pod względem wielkości w Europie. Posiadanie tam siedziby ułatwia pozyskiwanie nowych klientów i ekspansję na nowych rynkach.

- Dostęp do niemieckiego rynku to dla nas ogromna szansa na dalsze zwiększanie skali działalności. Uruchomienie spółki spedycyjnej w Niemczech jest konsekwencją rozwoju PKP CARGO Connect. Mamy doświadczenie i kompetencje w zakresie spedycji, chcemy je wykorzystać, aby rozwijać się na rynkach zagranicznych – mówi Iwona Skurzewska, Członek Zarządu PKP CARGO CONNECT.

W ramach nowej spółki działa także agencja celna. Grupa PKP CARGO ma doświadczenie w obsłudze celnej i odprawie fiskalnej swoich klientów.

Spedycja to działalność biznesowa polegająca na organizowaniu przewozu towarów. W ramach działalności spedytor oferuje także szereg usług dodatkowych.

PKP CARGO Connect to spółka działająca w ramach Grupy PKP CARGO, odpowiedzialna m.in. za przewozy intermodalne, krajową i międzynarodową spedycję kolejową.

Przeczytaj także:

2016-06-29

W środę 29 czerwca Prezes Zarządu PKP CARGO Maciej Libiszewski oraz przedstawiciele Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego, Powiatu Wolsztyńskiego i Miasta Wolsztyn podpisali umowę o utworzeniu instytucji kultury na bazie Parowozowni Wolsztyn.

2016-05-31

Grupa PKP CARGO po czterech miesiącach 2016 roku miała 51,4 proc. udziału w rynku pod względem pracy przewozowej i 43,8 proc. pod względem masy – wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego.

zgadzam się